Apelsinchokladfudge

I veckan har jag även hunnit med årets första fudgekok och det blev en alldeles ljuvlig liten apelsinchokladfudge. Med hjälp av apelsinskalet som är i (och på) fudgen så blir smaken aningens mer "vuxen" och lite mindre söt vilket lämpar sig väldigt bra i fudge.
 
Ingredienser
 
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap

½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
50 g smör
150 g mörk choklad
1 msk pressad apelsin
1 msk rivet apelsinskal (riv hela apelsinen så tar du det överblivna skalet till dekoration)
 
Gör så här
 
1. Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°.
 
2. Under tiden som fudgen kokar så passa på att hacka chokladen och ta fram rätt mängd smör. Tvätta apelsinen noga och riv skal på ett rivjärn.
 
2. När temperaturen når 125° ta kastrullen från värmen. Rör ner smöret, den hackade chokladen, rivet apelsinskal och  pressa i lite saft från apelsinen. Rör försiktigt tills allt är blandat och chokladen har smält.
 
4. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper. Låt svalna en stund och sätt in i kylen. Skär fudgen i bitar.
 
 
 
 
 

Kommentera här:

Jultoppen - Topplista