Adenocarcinom är en malign tumör som kan påverka olika segment av matsmältningskanalen, inklusive den sista delen av tarmen, som i fallet med sångerskan Preta Gil .

I Brasilien är tarmcancer , även kallad koloncancer, den tredje största incidenten i befolkningen, enligt National Cancer Institute (Inca). Det finns cirka 40 000 nya fall diagnostiserade per år, bland män och kvinnor. Av denna summa uppstår cirka 30 % på grund av beteendefaktorer, såsom dålig kost, rökning och fysisk inaktivitet.

Enligt Inca, om denna trend bibehålls, är uppskattningen att år 2030 kommer antalet fall att öka tre gånger hos män och nästan tre hos kvinnor. Men nästan 30% av alla tarmtumörer  kan  undvikas med hälsosam kost,  fysisk  aktivitet och att avstå  från  alkoholhaltiga drycker  .

Sjukdomen drabbade även Rei Pelé och före detta Vascospelaren Roberto Dinamite .

Matsmältningskirurgen Rodrigo Barbosa, från São Paulo, förklarar att cancer kan uppträda som polyper (vävnadstillväxt i tarmen) och utvecklas till adenokarcinom. “Eftersom det i den inledande fasen vanligtvis inte visar symtom är det viktigt att göra en rutinkoloskopi för att identifiera det tidigt”, varnar läkaren.

Symtom

Enligt Inca är de symtom som oftast förknippas med tarmcancer: blod i avföringen, förändringar i avföringsvanor, såsom omväxlande diarré och förstoppning, buksmärtor eller obehag.

Patienter kan också uppvisa svaghet och anemi, viktminskning utan uppenbar orsak och förändring i formen på avföringen (mycket tunn och lång) och buktumör.

Inkan förtydligar att dessa manifestationer även finns i andra hälsoproblem, såsom hemorrojder, verminos och magsår, till exempel. Därför måste symtomen utredas för korrekt diagnos och specifik behandling.

Riskfaktorer

De viktigaste faktorerna relaterade till en högre risk att utveckla tarmcancer är: ålder lika med eller över 50 år , övervikt och ohälsosam kost, lågt innehåll av frukt, grönsaker och andra livsmedel som innehåller fibrer.

Konsumtion av processat kött (korv, mortadella, korv, skinka, bacon, kalkonbröst och salami) och överdrivet intag av rött kött (över 500 gram tillagat kött per vecka) ökar också risken för denna typ av cancer.

Andra faktorer relaterade till en större chans att utveckla sjukdomen är: familjehistoria av tarmcancer, att ha haft tarm-, äggstocks-, livmoder- eller bröstcancer, samt rökning och alkoholkonsumtion.

Inflammatoriska tarmsjukdomar som kronisk ulcerös kolit och Crohns sjukdom ökar också risken för tarmcancer, liksom ärftliga sjukdomar som familjär adenomatös polypos (FAP) och ärftlig icke-polypos kolorektal cancer (HNPCC). Det finns också patienter som har Lynch syndrom, till följd av en genetisk förändring som ökar risken för att utveckla tumörer i tjocktarmen och ändtarmen.

Yrkesmässig exponering för joniserande strålning, såsom röntgenstrålar och gammastrålar, kan öka risken för tjocktarmscancer.

Diagnos

Tidig upptäckt kan ske genom utredning med kliniska, laboratorie-, endoskopiska eller radiologiska undersökningar, av personer med tecken och symtom som tyder på sjukdomen (tidig diagnos) eller av personer utan tecken eller symtom (screening), men som tillhör grupper med större chans att har sjukdomen.

Kolon och rektala (kolorektala) tumörer kan screenas med hjälp av två huvudtester: fekala ockulta blodprover och endoskopier (koloskopi eller rektosigmoidoskopi).

“I koloskopiundersökningen är det redan möjligt att ta bort lesionerna och i mer avancerade fall kan operation och kemoterapi vara nödvändig och om ändtarmen är påverkad är operation och strålbehandling nödvändiga – allt beror på varje fall”, säger läkaren. specialist.

Behandling

Tarmcancer är en behandlingsbar och ofta botbar sjukdom. Kirurgi är den initiala behandlingen, som tar bort den drabbade delen av tarmen och lymfkörtlarna, strukturer som är en del av kroppens försvarssystem, inne i buken.

Andra stadier av behandlingen inkluderar strålbehandling, med eller utan kemoterapi , för att minska risken för att tumören återvänder.

Behandlingen beror främst på tumörens storlek, placering och omfattning. När sjukdomen är utbredd, med metastaser till lever, lunga eller andra organ, minskar chanserna att bota.

De flesta av dessa tumörer utgår från polyper, godartade lesioner som kan växa på tjocktarmens innervägg.

“Om det bara är lokaliserat och tumören är i slutet av ändtarmen, kommer behandlingen vanligtvis att innebära strålbehandling, kemoterapi och ofta kirurgi. Varje fall är specifikt, men om diagnosen ställs tidigt är chanserna att bota goda. Allt beror på i vilket stadium tumören befinner sig”, förklarar läkaren Renata D’Alpino, en onkolog specialiserad på gastrointestinala tumörer vid Centro Paulista de Oncologia.

Förebyggande

Enligt National Cancer Institute (Inca) är tarmcancer starkt förknippad med livsstilsvanor som rökning , dålig kost och fysisk inaktivitet.

Förekomsten av sjukdomen har ökat de senaste åren och samtidigt observeras att befolkningen i allt högre grad exponeras för riskfaktorer och mindre exponeras för skyddsfaktorer, vilket skulle vara hälsosammare livsstilsvanor.

“Det är viktigt att nämna att vi ser en ökning av förekomsten av denna typ av cancer hos yngre patienter, under femtio, och främst stillasittande och överviktiga patienter”, varnar Renata.

Upprätthållande av tillräcklig kroppsvikt, utövande av fysisk aktivitet, samt en hälsosam kost är avgörande för att förebygga tarmcancer.

En hälsosam kost består huvudsakligen av färska och minimalt bearbetade livsmedel, såsom frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, bönor och andra baljväxter, spannmål och frön (se nedan ) .

Hur du ökar fiberintaget i din kost

Fiberrika livsmedel är viktiga för att förebygga cancer , främst för att de reglerar tarmens funktion, vilket minskar kontakttiden för ämnen som orsakar cancer med tarmväggarna. Den dagliga fiberrekommendationen för en frisk vuxen är 25g till 30g, enligt Inca.

Det är minst fem portioner av icke-stärkelsehaltiga frukter och grönsaker, såsom gröna, tomater, morötter, blomkål, rödbetor, chayote, okra och zucchini. Varje portion motsvarar en mängd som får plats i din handflata, av den hackade eller hela produkten.

Det rekommenderas också att konsumera minst tre portioner fullkorn om dagen. En portion motsvarar till exempel 1/2 kopp havremjöl eller 1/2 kopp brunt ris.

De flesta frukostflingor och industrialiserade spannmålsbarer är ultrabearbetade livsmedel och faller därför inte under denna rekommendation och bör undvikas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here