Tarmcancer ,även kallad kolorektal eller tjocktarms- och ändtarmscancer , täcker tumörer som börjar i tjocktarmen (tjocktarmen), ändtarmen (änden av tarmen) och anus.

De vanligaste tecknen och symtomen är: förekomst av blod i avföringen, smärta och frekventa bukkramper som varar mer än 30 dagar, förändring i tarmrytmen såsom diarré eller förstoppning, snabb och oavsiktlig viktminskning, förutom anemi, trötthet och svaghet .

Uppskattningar från National Cancer Institute (Inca) indikerar att Brasilien bör registrera 44 000 nya fall av sjukdomen per år under de kommande tre åren, mellan 2023 och 2025, med 70 % koncentrerat till regionerna sydöstra och södra. Av dessa fall förväntas 23 660 diagnostiseras bland kvinnor och 21 970 bland män.

Enligt de senaste uppgifterna från Cancer Mortality Atlas , från Inca, registrerades 2020 20 245 dödsfall från tarmcancer i Brasilien, med 9 889 män och 10 356 kvinnor.

De senaste fallen av tarmcancer bland kändisar, som sångarna Preta Gil och Simony, King Pelé, Vascoidolen Roberto Dinamite har ökat sökningar om sjukdomen på internet.

effektfaktor

Utvecklingen av tarmcancer påverkas starkt av kosten. Dieter med låg fiberhalt och överdriven konsumtion av ultrabearbetade livsmedel ( se nedan ) bidrar till uppkomsten av sjukdomen.

Enligt Inca är de viktigaste faktorerna relaterade till en högre risk att utveckla tarmcancer: ålder lika med eller över 50 år, övervikt och ohälsosam kost.

Det vill säga: låg konsumtion av färska och minimalt bearbetade livsmedel, såsom frukt och grönsaker; hög konsumtion av ultraförädlade livsmedel, processat kött (korv, mortadella, korv, skinka, bacon, kalkonfilt, kalkonbröst och salami) och överdrivet intag av rött kött (över 500 gram tillagat kött per vecka) ökar också risken för denna typ av cancer.

“Den huvudsakliga skurken är gruppen av ultrabearbetade livsmedel. Dessa livsmedel predisponerar för övervikt och fetma och är direkt associerade med en ökad risk för kolorektal cancer, förklarar endoskopisten Crislei Casamali.

Förutom det höga kaloriindexet som främjar viktökning , utsätts bearbetat kött för vissa tekniker för att förbättra sin smak eller förbättra konserveringen, vilket också kan gynna uppkomsten av cancer.

Ämnen som finns i röken från rökprocessen och konserveringsmedel (som nitriter och nitrater) som också tillsätts under bearbetningen, tillsammans med salt, kan orsaka uppkomsten av tarmcancer.

Onkologisk kirurg Rubens Kesley, koordinator för Incas Colorectal Cancer Group, säger att trenden med utvecklingen av länder är att människor konsumerar mer bearbetade livsmedel. Han säger att för fem år sedan hade Brasilien 25 000 nya fall av kolorektal cancer per år, och förväntningarna för de kommande fem åren är att nå 80 000 fall per år. ”På ett enklare sätt: i dag finns det 44 000 och allt fler. Och förekomsten kommer att öka mycket.”

“Fibern är som en sopmaskin. Föreställ dig en “kvast” som rengör tjocktarmen, tjocktarmen. När du slutar använda kvasten byggs skräpet upp. Så bristen på fiberrika livsmedel ökar förekomsten mycket”, säger han.

Andra saker som gynnar uppkomsten av tarmcancer är rökning, fysisk inaktivitet och alkoholism. Bland dessa lyfte Kesley fram fetma, brist på fysisk aktivitet och industrialiserade och fiberfattiga livsmedel som de viktigaste faktorerna för utvecklingen av kolorektal cancer. “Dessa är verkligen flaggskeppet för de mest aggressiva riskfaktorerna.”

Lär dig hur du identifierar ultrabearbetade livsmedel

Ökad fiberförbrukning

Fiberrika livsmedel är viktiga för att förebygga cancer , främst för att de reglerar tarmens funktion, vilket minskar kontakttiden för ämnen som orsakar cancer med tarmväggarna. Den dagliga fiberrekommendationen för en frisk vuxen är 25g till 30g, enligt Inca.

Det är minst fem portioner av icke-stärkelsehaltiga frukter och grönsaker, såsom gröna, tomater, morötter, blomkål, rödbetor, chayote, okra och zucchini. Varje portion motsvarar en mängd som får plats i din handflata, av den hackade eller hela produkten.

Det rekommenderas också att konsumera minst tre portioner fullkorn om dagen. En portion motsvarar till exempel 1/2 kopp havremjöl eller 1/2 kopp brunt ris.

Diagnos och behandling

I likhet med vad som händer med livmoderhalscancer , har tarmcancer den egenheten att möjliggöra både förebyggande av uppkomsten av sjukdomen, genom att identifiera och ta bort tarmpolyper – vilket leder till en minskning av förekomsten av cancer – och upptäckt i initiala tillstånd.

Tidig upptäckt kan ske genom utredning med kliniska , laboratorie-, endoskopiska eller radiologiska undersökningar, av personer med tecken och symtom som tyder på sjukdomen (tidig diagnos) eller av personer utan tecken eller symtom (screening), men som tillhör grupper med större chans att har sjukdomen.

Kolon och rektala (kolorektala) tumörer kan screenas med hjälp av två huvudtester: fekala ockulta blodprover och endoskopier (koloskopi eller rektosigmoidoskopi).

Onkologen och professorn i medicin vid Unic, Marcelo Bumlai, förklarar att man förutom att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede ofta går att undvika den.

Bumlai säger att befolkningen bör vara uppmärksam på kroppens tecken, för att kunna genomföra den korrekta utredningen, enligt medicinsk rådgivning. Experten påpekar att alla människor, även om de inte har några besvär relaterade till matsmältningssystemet, bör genomgå förebyggande koloskopi från 45 års ålder.

“Denna undersökning gör det möjligt att identifiera de polyper som genererar de flesta fall av kolorektal cancer; som måste tas bort för att förhindra utvecklingen av cancer i framtiden, säger han.

Tarmcancer är en behandlingsbar och ofta botad sjukdom. Kirurgi är den initiala behandlingen, som tar bort den drabbade delen av tarmen och lymfkörtlarna, strukturer som är en del av kroppens försvarssystem, inne i buken. Andra stadier av behandlingen inkluderar strålbehandling, med eller utan kemoterapi, för att minska risken för tumörrecidiv.

Behandlingen beror främst på tumörens storlek, placering och omfattning. När sjukdomen är utbredd, med metastaser till lever, lunga eller andra organ, minskar chanserna att bota.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here