En grupp spanska forskare har ställt nanotekniken till tjänst för tandhälsan: de har utvecklat ett transparent material för ortodontiska apparater (stag för att räta ut tänderna) som tack vare användningen av nanopartiklar är mer motståndskraftig mot slitage. med tid och mat.

Ortodonti är inte längre bara ett barns problem, idag kan människor i alla åldrar använda det för att korrigera problem med sina tänder. Som tur är är tandregleringsapparater (stag) inte vad de var och det finns idag olika alternativ på marknaden, en del av metall (liknar tandställning från förr) och andra gjorda av olika material, en del praktiskt taget osynliga.

Tack vare sina estetiska fördelar har genomskinliga plaststag varit mycket framgångsrika de senaste åren. För att förbättra dem har en grupp forskare från Carlos III University of Madrid (UC3M), i samarbete med företaget CEOSA-Euroortodoncia, tagit fram ett nytt material som gör dem mer motståndskraftiga. Hur gjorde de det? Förstärker dem med nanopartiklar.

Nanopartiklar är mikroskopiska partiklar, mindre än 100 nanometer (nm) i storlek. Föreställ dig hur små de är, om en nanometer är lika med en miljarddels meter!

Det finns nanopartiklar av olika material som undersöks för olika tillämpningar. I det här fallet använde forskarna mycket hårda nanopartiklar av aluminiumoxid (aluminiumoxid) och spred dem homogent i polysulfon (den typ av plastpolymer som används av CEOSA-Euroortodoncia för att tillverka metalliska ortodontiska apparater).

På så sätt, och genom en process som patenterats av företaget och UC3M-forskarna, lyckades man få fram ett styvare material, med större motståndskraft mot nötning och slitage som tänder eller mat kan producera vid tuggning.

Dessutom fick forskarna ett biokompatibelt material som överensstämmer med europeiska standarder för produkter som kommer i kontakt med livsmedel. Och det bästa av allt, med alla dessa förbättringar kunde de också bibehålla transparensen som gör bromsarna nästan osynliga och just av den anledningen estetiskt att föredra.

Idag kan både barn och vuxna använda ortodontiska apparater för att korrigera problem med malocklusion eller ett “dåligt bett” (när tänderna inte är raka, de inte är i linje eller bettet inte är exakt), vilket kan uppstå på grund av att tänderna överlappar varandra, för att det finns extra tänder, saknade tänder eller för att käken inte är inriktad.

När det gäller vuxna kan dessutom tandreglering användas för att ta itu med estetiska problem. Till exempel:

  • Att räta ut tänderna.
  • För att stänga mellanrummen mellan tänderna (som kan dyka upp med åldern).
  • För att korrekt rikta in läpparna och tänderna.

Tack vare tekniska framsteg under de senaste decennierna är ortodontiska apparater mindre märkbara idag : fästena som håller fast ledningarna är limmade på framsidan av tänderna; De kan vara metall, transparenta eller tandfärgade. I vissa fall kan fästen placeras på baksidan av tanden (linguala apparater) så att de inte ens dyker upp när du ler.

Dessutom är moderna trådar också mindre märkbara än de gamla och är gjorda av nya material som utövar ett skonsamt och konstant tryck, vilket gör processen med tandrörelse snabbare och bekvämare.

Nu kommer dessutom en del av de ortodontiska apparaterna att förstärkas med nanoteknik, ett vetenskapligt område under studie som också lovar att revolutionera dentala tillämpningar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here