Ryska parfymkedjor har blivit mer aktiva på utländska marknader. Några av dem, inklusive Magnit Cosmetic och Golden Apple, är redan verksamma i andra länder. Dessutom planerar Letual också att gå in på marknaderna i länder som gränsar till Ryssland.
En av de största parfymkedjorna i Ryssland, Letual, överväger möjligheten att ta sig in i flera länder i det närmaste utlandet. Bland dem finns Kazakstan, Armenien, Vitryssland, Kirgizistan, Tadzjikistan och Mongoliet.
I februari lade Letual upp flera lediga tjänster på HeadHunter-portalen, skriver Kommersant . Till exempel söker kedjan en säkerhetsdirektör i Almaty som kommer att delta i öppnandet av butiker i staden i år. I beskrivningen av de lediga jobben står det att bolagets verksamhet i grannländerna kommer att påbörjas om några månader.
Företaget självt har inte bekräftat expansionsplaner. En källa på kosmetikamarknaden sa dock att Letual har för avsikt att utveckla ett detaljhandelsnätverk av butiker, inklusive i Uzbekistan och Kazakstan.
För närvarande hanterar Letual cirka tusen butiker i 250 städer i Ryssland. Dessutom äger dess moderbolag, Alkor and Co LLC, kosmetikakedjan Podruzhka. Den senare driver cirka 250 butiker. År 2021 uppgick gruppens intäkter till 80,41 miljarder rubel (+21,7%) och nettovinsten – 8,49 miljarder rubel (+44,4%).
Det finns andra stora kosmetikakedjor som utvecklas på utländska marknader. År 2022 öppnade 12 Magnit Cosmetic-butiker i Uzbekistan. Sedan noterade företaget att utseendet på ett kontor i republiken kommer att göra det möjligt för nätverket att aktivt utveckla import inte bara med det utan också med andra länder i Centralasien och Mellanöstern.
Dessutom har Golden Apple även butiker utomlands – i Vitryssland och Kazakstan (i år öppnar företaget sin fjärde butik i landet). Inklusive nätverket räknar med att börja arbeta i ytterligare ett land, men det är specificerat i vilket.
Vem äger parfymkedjor
Huvudägarna av Golden Apple är grundarna av nätverket, klasskamraterna Ivan Kuzovlev och Maxim Panyak. Dessutom har företagets högsta chefer också aktier, inklusive vd Anna Koshkina.
När det gäller Letual grundades företaget av entreprenören Maxim Klimov (nu avliden). Nätverket förvaltas av Alcor and Co-strukturen, som ägs till 100 % av det cypriotiska offshore Letu Holdings Limited. De slutgiltiga förmånstagarna av Letual är okända.
Varför nätverk behöver utländska marknader
Efterfrågan på produkter från ryska parfymkedjor i grannländerna kan tillhandahållas av ett stort antal unga konsumenter och ryssar som har flyttat dit, tror tidningens samtalspartner. Att inkludera låg konkurrens kan spela i händerna, säger analytiker.
I Kazakstan finns till exempel inga större aktörer i det segment där Letual verkar. Däremot kan företagets planer hindras av brist på information om konsumenternas preferenser och solvens, menar experter.
Marknaderna i Uzbekistan, Kazakstan, Georgien, Armenien och Kirgizistan kan kallas attraktiva på grund av tillväxten i ekonomin och den positiva effekten från migranter från Ryssland, anser också Mikhail Burmistrov, vd för Infoline-Analytics.
Enligt hans åsikt kommer inträde på dessa marknader att göra det möjligt för ryska kedjor att inte bara öka intäkterna, utan att bygga nya logistikkedjor för import av varor till Ryska federationen genom tredjeländer.
Peter Bobrovsky, verkställande direktör för Association of Producers of Parfymery, Cosmetics, Household Chemicals and Hygiene, håller med honom. Han konstaterar att det nu är viktigt för stora marknadsaktörer att etablera leveranskedjor. Detta kommer att tillåta dem att utöka sitt sortiment och etablera direkta kontakter med utländska tillverkare.