Njurproblem är en komplikation av typ 2-diabetes

När typ 2-diabetes inte kontrolleras kan det orsaka olika komplikationer. En av dem är skador på njurarna, som kan sluta fungera korrekt eller till och med sluta fungera. I dessa fall är det nödvändigt att göra vissa ändringar i kosten. Här berättar vi vilka livsmedel som är bättre när det är njursvikt eller njursvikt och vilka du bör undvika.

En av komplikationerna till diabetes , särskilt när den inte har kontrollerats, är det som kallas njursvikt eller njursvikt , som uppstår när njurarna inte fungerar korrekt eller slutar fungera helt. Njurarna är de organ som filtrerar och renar blodet (det vill säga de håller det kemiskt balanserat): varje dag bearbetar dessa organ cirka 190 liter blod för att ta bort cirka 2 liter avfallsprodukter och överflödigt vatten, som kroppen förlorar när kissar. Om detta inte skedde skulle avfall samlas i blodet och skada kroppen.

Den höjda blodsockernivån som är karakteristisk för diabetes kan skada blodkärlen i hela kroppen, inklusive de i njurarna, vilket gör att de kan filtrera och fungera korrekt. Detta kallas diabetisk nefropati. Dessutom kan diabetes orsaka skador på nerverna  (diabetisk neuropati), som bär meddelanden mellan hjärnan och andra organ, såsom urinblåsan. Om nerverna till blåsan är skadade kanske den inte vet när den är full, och trycket från en full blåsa kan fortfarande skada njurarna.

Naturligtvis kan njurskador vara olika hos olika personer. Det finns 5 stadier av njurskador som beräknas enligt den glomerulära filtrationshastigheten. Detta mäter njurarnas funktion genom att uppskatta hur mycket blod som passerar genom de små njurfiltren som kallas glomeruli varje minut och erhålls genom en formel. Formeln i sin tur beräknas från ett blod- och urinprov. Ju större skadan på njurarna är, desto större tenderar kostrestriktioner att vara.

Personer med diabetes bör dock vara försiktiga med kosten de äter, precis som de med njurproblem. Om personen har båda tillstånden kommer de att behöva följa en matplan som svarar mot båda tillstånden, något som kan verka komplicerat till en början, men det är bara att komma ihåg vilken som är den lämpligaste maten och hur man kombinerar dem. Diabetiker bör till exempel begränsa sitt kolhydratintag och välja de med lågt glykemiskt index, medan de med njurproblem inte behöver eliminera dem, de kan behöva undvika de som innehåller mycket kalium och fosfor, beroende på graden av funktion. av deras njurar.När det gäller kalium, om det är för högt eller för lågt i blodet kan det vara farligt och kan till exempel orsaka arytmier (oregelbundna hjärtslag).

Å andra sidan, om njurarna inte kan ta bort överflödigt fosfor och det stiger, gör detta att kalcium från benen passerar in i blodet och benen blir svaga. Kalcium är viktigt för starka ben. Men det är inte fråga om att äta mat med högt kalciuminnehåll, man måste vara försiktig, eftersom de ofta har en hög fosforhalt.

För att ta hand om njurarnas funktion är det viktigt att äta en kost med låg natrium (salt) . Överskott av salt (som finns i många livsmedel så det är viktigt att läsa etiketterna) kan bidra till vätskeretention, inflammation (svullnad) och högt blodtryck.

Protein är mycket viktigt för många av kroppens funktioner och för att bygga muskler, men när njurarna inte fungerar bra, beroende på vilken skada de har, är det ibland viktigt att begränsa mängden protein. Din läkare och/eller en legitimerad dietist är rätt person att berätta hur många proteiner och vilka som är bäst för just ditt fall.

Så här är dilemmat: Kolhydrater finns i många livsmedel, inklusive bröd, pasta, godis, kakor, mejeriprodukter och frukt. En person med diabetes bör välja fullkornsprodukter (som bröd och ris) men dessa har fler mineraler än raffinerade, vilket är bättre för dem med njurproblem. Lösningen är att undvika fullkorn men äta mindre av de raffinerade, och lägga till lite mer motion.

På samma sätt finns vissa grönsaker som är tillåtna för diabetiker inte på listan över livsmedel för personer med njurproblem. Om det är ditt fall bör du undvika tropiska frukter, apelsiner, grapefrukt (grapefrukt), spenat, tomat och squash (pumpa), eftersom de alla innehåller fosfor och kalium. Trots detta är det viktigt att de äter mat med hög fiberhalt för att undvika förstoppning, vilket är vanligt hos personer med njursvikt. För detta är färska produkter alltid bättre än bearbetade, som i allmänhet innehåller mer natrium.

När det kommer till protein behöver de med njurproblem ofta begränsa sitt intag mer än personer som bara har diabetes. Begränsningen kommer att bero på stadiet av njurskada. Det som händer är att i de mest avancerade fallen är det svårt för produkterna från proteinmetabolismen att elimineras eftersom de inte kan filtreras när blodet passerar genom njurarna, vilket gör att kvävehaltiga ämnen ansamlas i blodet. som orsakar toxiska effekter. Av denna anledning bör de med mer avancerad njursjukdom välja magra eller magra styckningsdelar av kött, fågel, fisk och ägg. Mejeriprodukter bör å sin sida begränsas på grund av deras fosforhalt.

De bör också undvika bearbetat kött (som pickles och snittar som finns i delikatessbutiker) och begränsa konsumtionen av feta styckningsdelar, ostar, nötter och torkade baljväxter. När det gäller mängderna kan din läkare eller en legitimerad dietist ge dig råd i just ditt fall.

Nu, eftersom allt detta avsevärt kan minska antalet kalorier i din kost, kommer de många gånger att föreslå att du lägger till fetter som anses vara hälsosamma, inklusive: oliv- och rapsolja, majonnäs med låg fetthalt och mejeriprodukter och ostar. skummad (det senare är noga med fosforhalten).

Slutligen, vid långt framskriden njursvikt kommer de förmodligen att nämna att man måste vara uppmärksam på mängden vätskor, men innan (även om man inte behöver begränsa mängden) måste man vara uppmärksam på vilken typ av vätskor. Diabetiker får dricka sockerfri läsk men de med njurproblem bör undvika dem, särskilt mörkfärgade cola, som innehåller fosforsyra. Dessutom måste du undvika alkohol och särskilt öl. Och när det är dags att kontrollera mängden vätskor, kom ihåg att också tänka på sopporna, geléerna och även isen du konsumerar.

Så mycket information kan vara överväldigande men med tiden kommer du att se att det inte är så svårt.

Nedan ger vi dig ett exempel på en kostplan för en diet på 2 400 kalorier, med endast 50 gram protein, lämplig för en diabetiker med njurproblem för vilken det i sitt njurfunktionsstadium och i enlighet med sin verksamhet skulle vara lämplig .

  • Frukost : 2 skivor bröd eller rostat bröd eller en bagel med margarin, 1 portion frukt med låg kalium- och fosforhalt, som päron eller äpple, och 1 kopp kaffe eller te med gräddkanna utan mejeri.
  • Lunch : en smörgås tillagad med 2 uns kyckling och majonnäs, sallad och tomat, tillsammans med sallad.
  • Middag : En 2-ounce portion kött tillsammans med två portioner grönsaker och fyra portioner kolhydrater, som kan vara en liten bakad sötpotatis och en bulle med margarin, ytterligare en portion frukt och ett litet glas osötad läsk.

Snacks mellan måltiderna kan vara grönsaker, frukt, shakes utan mejeriprodukter, gelatiner och glass med låg fetthalt.

Nu har du en idé om några av de livsmedel du ska undvika eller begränsa när dina njurar inte fungerar bra. Men begränsningen varierar mycket beroende på hur allvarlig njurproblemet är och vilket stadium du befinner dig i. När du har diabetes är det idealiska att ha ett hälsoteam som inkluderar en kvalificerad registrerad dietist för att ge dig råd. Detta blir väsentligt när du också börjar få njurfunktionsproblem, särskilt vid avancerad njursvikt, eftersom kosten är en mycket viktig del av din behandling. Besök hos en legitimerad dietist för diabetes och diabetes med njurproblem täcks av de flesta sjukförsäkringar i de flesta länder.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here