Smällkarameller

Ett utav julens få pyssel gick av stapeln i helgen; smällkaramellstillverkning! Jag gjorde alltid smällkarameller tillsammans med min farmor när jag var liten så det var fint och nostalgiskt att göra det i helgen. 

(null)

Men jag har inte gjort det nu på många, många år. Så! Nu var det dags! 

Jag köpte mitt silkespapper på Adlibris, det i särklass billigaste alternativet. Jag tror att det är 25 ark i varje paket och att ett paket kostade knappt 25 kr. Så jag gick loss på vitt, rött, grönt, blått, rosa och lila. 

I vanliga fall rullar man in en godis i smällkaramellen (med farmor var det alltid godisar från Twix-påsen som gällde) men eftersom mina smällkarameller ska användas i ett annat syfte än det traditionella så fick det bli utan karamell. Just det! I vanliga fall hade jag satt något fint bokmärke på toppen också, och satt ett snöre i toppen så man kunnat hänga dem i granen men nu är det som sagt inte som vanligt.

En liten guide på hur vikningen går till får ni i alla fall här:
Börja med att lägga två silkespapper på varandra. Själv föredrar jag att blanda två färger.

(null)

Vik pappret som en solfjäder tills det är lagom mycket papper kvar högst upp, ca 13 cm.

(null)

(null)

(null)

Klipp sedan fina fransar!

(null)

(null)

Rulla/vik sedan ihop smällkaramellen. Det är nu du stoppar i en karamell om du vill göra riktiga smällkarameller.

(null)

(null)

Vik ihop toppen så att den blir spetsig. Ska ni ha smällkaramellerna hängandes i granen så får ni göra en snyggare baksida!

(null)

(null)

Fäst sedan ett bokmärke på framsidan och trä med hjälp av en nål en tunn tråd som du gör till ögla och häng upp i granen.

Kommentera här:

Jultoppen - Topplista