Saffransbullar med smör- och sockerfyllning

Ingredienser
150 g smör
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst för söta degar
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
850 g (ca 1,4 liter) vetemjöl
1 g saffran (2 pkt)

Till fyllningen: 200 g smör, 2 dl socker
Till pensling: 1 ägg, pärlsocker

Gör så här
Smält smör. Tillsätt mjölken och värm den till 37°C (fingervarmt).

Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över degvätskan och rör om. Tillsätt socker, salt och saffran.

Mät uppmjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte ut måttet.

Tillsätt mjölet men spar några dl till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt, ca 5 min med maskin eller 10 min för hand, tills den känns smidig.

Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.

Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett lagom lager på övre delen av kakan. Vik sedan degen dubbel.

Skär remsor av degen, snurra remsorna och "knyt ihop" dem till bullar.

Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Värm ugnen till ca 225°C. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 min.

 

Kommentera här:

Jultoppen - Topplista