Vett och etikett: Julpyntet

Det har inkommit en hel del frågor till Vett och etikett i juletid så jag tänker att jag sätter igång med en gång att besvara era frågor.
 
Hej Sanna! Jag har länge undrat vad som egentligen är okej och inte när det kommer till julpyntet och tänker att vi nu en gång för alla kan få det fastställt: När är det okej att sätta upp sitt julpynt och när måste man ta ner det?
 
/Keffstina
 
Hej Keffstina!
 
Det är ytterst relevanta frågor du ställer som engagerar väldigt många människor och således även skapar en hel del debatt. Hur det kommer sig kan man faktiskt undra för svaret på frågorna är mycket enkla.
 
Startskottet för julen går den första söndagen i advent, det är då man får tända det första ljuset i adventsstaken och därmed även allt annat julpynt. För att få ihop livet kan en viss förståelse finnas för att pyntet åker upp något (en vecka eller så) tidigare men under inga omständigheter får en adventsstjärna tändas innan första advent.
 
När ska då allt härligt julkrams packas ner i jullådorna igen? Även här finns det en bestämd dag i form av tjugondagknut (13 januari), för det är ju då julen (enligt alla rim) dansas ut. Således behövs inte heller här någon "diskussion", det finns helt enkelt inte så mycket utrymme för tyckande i frågan.
 
Vill man ta ner julpyntet tidigare står det en fritt att göra så, även om det såklart är tråkigt om det är grått i alla fönster redan till nyår.
 

Kommentarer:

1 Sofies julblogg:

Eftersom det tydligen är okej att prata om nästkommande sommars semesterplaner året runt borde det vara helt okej att julpynta när en känner för det, det är min mening. ;)

Svar: Haha, ja det är ju faktiskt också en jämförelse som tål att framföras när det klagas lite väl högljutt på eventuell julpepp i oktober :)
Sanna Lindgren

Kommentera här:

Jultoppen - Topplista