Saffransbullar med vaniljfyllning

För över en månad sen bakade min kille Gustaf en sats saffransbullar med vaniljfyllning (supergoda!). Nu har han äntligen delat med sig av receptet!
 
Ingredienser

Degen

50 g jäst för söta degar

150 g smör

2 påsar saffran (à 0,5 g)

1,5 dl strösocker

5 dl mjölk

250 g kvarg

1/2 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl 

 

Fyllningen

200 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker

Penslingen
1 ägg
Pärlsocker
 
Gör så här

Mät upp 200 g smör till fyllningen och låt det stå framme.

 

Smula jästen i en bunke. Smält smör och tillsätt mjölk i kastrullen.

 

Mortla saffranet med lite utav strösockret och tillsätt till vätskan. Se till att vätskan är fingervarm (37 grader). 

 

Häll ner lite av vätskan med jästen och blanda. tillsätt resten av vätskan, socker, salt, kvar och ägg. Arbeta in nästan allt vetemjöl och knåda i ca 10 minuter. Låt jäsa under duk i 45 minuter.

 

Blanda alla delar till fyllningen.

 

Ta upp degen och dela den i två delar.

 

Knåda degen och kavla ut den. Bre på fyllningen och vik degen dubbelt.

 

Skär remsor som man sedan “knyter” ihop till en bulle. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med handduk och låt dem jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

 

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och häll över pärlsocker.

 

Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter

 
(null)
 
(null)
 

Kommentera här:

Jultoppen - Topplista