Pang sa det!

Helt plötsligt har matbutikerna svämmat över av julprodukter. Etthundrasjuttioelva olika adventskalendrar och chokladaskar i även den minsta Ica-butiken. Och för första gången känner jag ett så stort behov av att distansera mig från det, kommersen. Nu ikväll skulle jag in och köpa ett paket bröd på vägen hem och när jag kom in i affären blev jag lite småstressad av alla produkter. Kanske är det för att jag är skadad av mitt julbloggande, att jag har ett intresse för produkterna och att jag därför blir stressad av att det finns så mycket, jag vet inte. Alldeles oavsett så vill jag i år än mer än tidigare år gå in mer i julkänslan i form av gemenskap, ljus, musik, mysigt julbakande snarare än i form av produkter och konsumtion (men nej, vi ska Givetvis inte hoppa julklapparna i år heller). 

Jag ska skriva om det ack så debatterade fenomenet Black Friday en dag snart. Jag har lite tankar :-)

(null)

Saffranskladdkakebollar

Årets första julbak blev saffranskladdkakebollar. Ganska enkla, supergoda och jag tror att de kan bli riktigt fina om man får in snitsen :-)
 
Guldpulvret från Odense är ju bara så härligt! Allt (inklusive dig själv) täcks av ett litet lager men det får det vara värt!

(null)

Ingredienser
 
Kladdkaka:
150 g smör
0,5 g saffran
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Garnering:
250 g vit choklad
1 tsk kokosolja
Guldpulver
 
Gör så här
 
Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra en form.

Smält smöret på låg värme och rör sedan ner saffran.

Rör sedan ihop ägg och strösocker i en skål och tillsätt därefter smörblandningen.

Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en klumpfri smet.

Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter, tag sedan ut och låt svalna. Kakan ska vara fast men lite kladdig när den är klar.

Mosa ihop kladdkakan i en skål och rulla sedan till ungefär 25 jämnstora bollar. Lägg dem sedan på en bakpappersklädd bricka och ställ i kylskåpet.

Smält ihop vit choklad och kokosolja över ett vattenbad på svag värme, rör tills all choklad smält.

Doppa bollarna i choklad och lägg sedan tillbaka på pappret, pudra därefter över guldpulver om ni önskar. Låt stelna i kylen.

(null)


Svenskt Tenn

Jag vill ha en himla massa saker från Svenskt Tenn året runt, men just runt jul brukar suget bli extra stort. Textilierna i form av kuddar är fruktansvärt fina och oj vad mycket fina (och hutlöst dyra) möbler (soffor, bord och byråer) de har. Högt upp på min önskelista i år står dessautom den här klassikern.
 
Men de här inspirationsbilderna får oss alla att vilja köpa paradvåningar och fylla dem med Svenskt Tenn.
 
 

Jultoppen - Topplista