Dag 6 - Pyssel

Dag 6 i oktoberlistan ska jag skriva om "favoritjulpyssel att göra själv". Nu är ju inte jag någon vidare pysslig person och jag tycker att pyssel som görs hemma oftast blir ganska fult (hehe). Men! Om det är någon gång min pyttelilla pysselnerv låter sig kittlas så är det såklart i juletid. 


Ett mysigt pyssel är att kristyra pepparkakor, minsta tänkbara ansträngning i form av förberedelser och ett trevligt pyssel som inte behöver ta så lång tid. Favoritpysslet är dock något annat. Jag minns nämligen från när jag var liten att jag och min farmor gjorde smällkarameller tillsammans, och det är nog mitt finaste julpysselminne. Vi hade alltid en påse Twister och slog in godisarna i smörpapper. Sedan vek man pappret (alltid dubbla lager med papper så att man fick två färger) som en solfjäder innan man klippte upp det i fransar och slutligen rullade in den smörpapperklädda godisen. Efter det sattes ett bokmärke föreställande en tomte eller en ängel på toppen. Sedan avslutades det med att med nål trä på ett snöre för att kunna hänga upp den i granen.

Här i granen kan helvita smällkarameller skymta, tillsammans med världens finaste katt på en av julklapparna.


Dessa smällkarameller är dock inte sådana med godis i, min mamma vill nämligen inte göra nya smällkarameller varje år. Annars bjuder traditionen att man på tjugondagknut dansar ut julen med julgransplundring (= äter upp godisarna i smällkaramellerna). 

Hm, nu blev jag faktiskt himla sugen på att göra smällkarameller i år, även om jag inte har någon julgran.

Kommentarer:

1 Ulrika:

Vilka fina! Jag tror att vi just fick en ny tradition hemma, dessa är dessutom lite mer hanterbara för en julgran än de andra jag. Lärt mig, med en tom pappersrulle i mitten.....
Jag skulle gärna se en närbild, om det skulle finnas tillgängligt?
Mvh
Ulrika

Svar: Jag får se till att köpa lite papper och vika lite smällkarameller när det närmar sig, så kan ni få en mer detaljerad guide :)
Sanna Lindgren

2 Mamma:

:)

Kommentera här:

Jultoppen - Topplista