Lussebullar

Äntligen har jag bakat årets lussebullar! Så så så gott! Jag hade ju funderingar på att göra någon variant med mandel och apelsin i år men jag struntade i det och gjorde mitt gamla vanliga, beprövade recept. De blir så himla luftiga och saftiga! Nästa år ska jag dock jobba på att få fram än mer saffranssmak. Antingen med något projekt där jag blandar saffran med någon sprit eller att jag kokar upp saffranen med mjölk några dagar innan själva baket.
 
Nytt för i år är dock att jag valde att blötlägga russinen som skulle i bullarna. Detta för att russinen inte ska dra åt sig någon vätska från bullarna i ugnen. Jag vet inte om det blev någon superskillnad men det kan alltid påverka något!
 
Ingredienser
50 g jäst
100 g smör
5 dl röd mjölk
250 g kvarg
1 g saffran (2 pkt)
2,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
50 g mandelmassa
12-13 dl vetemjöl (plus vetemjöl till utbakning)
Russin
1 ägg till pensling
 
Gör så här
Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°.
Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt kvarg, saffran, socker, riven mandelmassa, salt och mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl.
Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Baka ut degen till saffransbullar. Lägg dem på plåtar. Garnera med russin. Sätt ugnen på 225°.
Låt jäsa 20-30 min.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk.

(null)

(null)


Kommentera här:

Jultoppen - Topplista