Julhelgen lider mot sitt slut

Åh vilken fantastiskt fin julhelg jag haft! Julafton var så himla mysig och trevlig och jag fick verkligen världens finaste julklappar! En massa god mat och en himla fin släkt förgyllde också såklart. Juldagen och annandagen har också den spenderats med familjen och igår var vi på juldagsbio som ju är något av en institution.
 
Nu är jag i alla fall rejält trött på julmaten. Men mammas chokladkaka med salt dulce de leche och jordgubbar och grädde ska jag nog ta en bit av idag också. Just det! Det blev den vita chokladmoussen med smak av apelsin och kardemumma toppad med kanderade nötter till julaftonsdessert, supergott! Med citrus och apelsin upplevs den tyngsta av desserter som lätt och fräsch och det är ju något som välkomnad efter en tung jullunch!
 
Tidigt imorgonbitti går mitt tåg till Stockholm och jobbet. Ikväll är jag och min mamma allena och ska titta på de två sista avsnitten av de senaste årens jultradition Fröken Frimans krig. Perfekt!
 

Hallonmarmelad

Jag har gjort mitt livs första marmeladgodis och det blev faktiskt lyckat! Jag hade gärna velat ha en mer artificiell smak, men den friska smaken av färska hallon funkar också :-) Receptet får ni här.
 
Ingredienser
16 g gelatinblad
225 g socker
90 g vatten
75 g glukos
4 g vinsyra
2 dl socker att rulla marmeladen i
1 dl hallon puré
 
Till hallonpurén behövs:
200 g frysta hallon
20 g socker
 
Gör så här
Börja med att göra hallonpurén: Koka 200 gram frysta hallon med 20 gram strösocker. När det har kokat och sockret har smält passeras hallonen genom en fin sil. Mät sedan upp så mycket hallonpuré som behövs.
 
Blötlägg gelatinet. Koka strösockret med vatten och glukos till 140 grader. När sockret når 140 grader, blanda i hallonpurén och koka alltsammans till 120 grader. Ta av kastrullen från plattan och rör i gelatinet och vinsyran.
 
Häll upp marmeladsmeten i en gummiform eller en liten form klädd med plastfolie. Strö socker på ytan och låt stelna i 10 timmar.
 
Skär sedan marmeladen i rutor och rulla dem i socker.
 
 

God jul!

Godmorgon på er kära läsare! Några av er kanske redan är uppe och julstökar, andra kanske sover ut och kikar in här på bloggen framåt förmiddagen. I vilket fall som helst så vill jag passa på att önska er alla en riktigt god jul! Jag hoppas att ni får alla julklappar ni önskat er, att familjen håller någorlunda sams, att köttbullarna inte bränns och att knäcken inte tar slut! 
 
(null)
 
Jultoppen - Topplista