Göra det själv?

När det kommer till det ätbara kring jul så finns det nästan inga gränser för vad man kan, från grunden, göra själv. Det finns dock även en himla massa genvägar (som såklart ibland är senvägar). Somliga köper allt julgodis (eller ja, chokladaskar marknadsförda som julgodis), färdiga köttbullar och lussekatter. Detta medan andra stoppar sin egen korv, kokar knäck och kanderar äpplen.
 
Jag gör nog en ganska stor del själv och har en tradition av att göra så i min familj. Bakar eget bröd, rullar köttbullar, kokar julgodis, bakar julkakor och gör större delen av maten från grunden. Det enda som jag på rak arm kommer på att vi köper färdigt är prinskorven och grynkorven. Även om jag har lobbat för att vi ska börja stoppa vår egen korv.
 
En sak som jag dock aldrig gjort från grunden är risgrynsgröt. Eller ja, ett första försök gjordes häromveckan men det gick tyvärr inget vidare. Men skam den som ger sig, jag tänker nog göra ett nytt försök.
 
Som ni alla vet är jag ett stort fan av brända mandlar, men det är faktiskt också något som jag aldrig gjort själv. Kanske får jag prova även det. Eller så är halva charmen med mandlarna att man köper dem på julmarknader.
 

Kommentarer:

1 Agneta:

Hej Sanna! Misslyckades själv alltid med risgrynsgröten ända tills jag hittade Hannu Sarenströms fantastiska recept. Jag tror att han kallar den för "Den glömda gröten" och du hittar den i hans kokbok "Vinterkalas".

Svar: Tack för tipset, Agneta! Jag får försöka få tag på det receptet och prova.
Sanna Lindgren

Kommentera här:

Jultoppen - Topplista