Lussekattsbak

Igår gjorde jag ett litet lussekattsbak. Helt vanliga, klassiska lussekatter. Planen är även att göra vanliga bullar men med saffran istället för kardemumma och skippa kanelen i fyllningen, men det får bli en annan dag.
 
Ni som följer bloggen vet att jag sitter på ett riktigt superrecept när det kommer till lussekatter. De är väldigt luftiga men fortfarande smakrika. Saftiga men samtidigt lätta. Ja, riktiga superbullar! Här får ni receptet:
 
Ingredienser
50 g jäst
100 g smör
5 dl röd mjölk
250 g kvarg
1 g saffran (2 pkt)
2,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
50 g mandelmassa
12-13 dl vetemjöl (plus vetemjöl till utbakning)
Russin
1 ägg till pensling
 
Gör så här
Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°.
Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt kvarg, saffran, socker, riven mandelmassa, salt och mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl.
Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Baka ut degen till saffransbullar. Lägg dem på plåtar. Garnera med russin. Sätt ugnen på 225°.
Låt jäsa 20-30 min.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk.
 

Kommentarer:

1 Fanny Gustafson :

Drar mig till minnes till vår engelskauppgift! Åh!! Lusecats! "For 50 buns you need 100 Russians... oh, I mean raisins" och alla vad vi gjorde! Gör en bakshow, den skulle gå hem! 😃

Svar: Haha! Jag tänker alltid på lussekatter som lusecats!
En bakshow vore faktiskt något 😊
Sanna Lindgren

Kommentera här:

Jultoppen - Topplista