Köttbullar

Som ni trogna läsare vet så är jag ansvarig för julköttbullarna i min familj och det är just dessa jag har ägnat mig åt att göra idag. I vanlig ordning innehöll köttbullsmakandet ett mindre utbrott när ströbrödsgräddblandningen blev för tjock. Men! Inget som inte går att rätta till. Ni får såklart ett reviderat recept så att ni inte ska råka ut för samma sak :-)
 
Du behöver
1000 g blandfärs
1.75 dl ströbröd
3.75 dl grädde
2.5 msk riven gul lök
2 ägg
2.5 tsk salt
2.5 krm malen kryddpeppar
smör till stekning
 
Gör så här
Blanda färsen med lök, ägg, salt och kryddpeppar.
Blanda ströbröd och grädde, rör runt i ca 3 minuter tills önskad tjockhet är uppnådd. Tillsätt ströbrödsblandningen och rör tills färsen är smidig och väl blandad.
Fukta händerna med kallt vatten och forma till jämna köttbullar.
Stek dem några i taget, i smör. Skaka pannan så att de blir jämnt brynta. Sänk värmen när köttbullarna börjat få färg och stek tills de blir genomstekta, 5-10 min. Tänk på att skrapa ur stekpannan mellan varje omgång köttbullar.
 
Tips 1: När jag gjorde köttbullarna idag så rullade jag dem och lät dem sedan stå i kylen i ca 2 timmar innan jag stekte dem. Detta gjorde att de var betydligt lättare att steka eftersom de var något hårdare.
 
Tips 2: Använd två eller fler stekpannor, det snabbar på stekningsmomentet avsevärt.
 
 
 

Kommentera här:

Jultoppen - Topplista