Julkalender 2015 - En smakrik historielektion

Årets julkalender har jag väl inga större förhoppningar om. Givetvis kommer jag bänka mig och ge den en chans men nja, Piratskattens hemlighet, jag vet inte om det kan bli en hit.
 
Nästa års julkalender däremot. Peppen är total redan nu! Den kommer att ledas av Lotta Lundgren och Erik Haag tillsammans med lite olika barn från avsnitt till avsnitt som jag har förstått det. Såhär beskrivs julkalendern i DN idag
 
"Haag, af Klintberg och Lotta Lundgren ska tillsammans med en hel kull barn i olika storlekar göra både kul jullovsunderhållning och samtidigt berätta om en närmast vit fläck i den svenska historien – barnens historia: Hur var det att vara barn i Sverige år 1215 eller 1815? Vad åt man? Hur klädde man sig? Hur lekte man? Var de vuxna snälla? Och hur påverkades de yngsta av allt som deras föräldrar kämpade med, boende, försörjning, matbrist och rädslan för svält och krig?"
 
Det kommer alltså att bli en julkalender som man kan lära sig något av. Dessutom lär den bli underhållande om den går i samma stil som Lotta och Eriks tidigare program. Görs det bara med tillräckligt mycket jultema så har detta potential att bli en riktig smällkaramell. Det känns även som att det här är lite nytänkande i julkalendersammanhang, jag kan i alla fall inte erinra mig att någon liknande kalender har gjorts innan.
 
Jag måste också uppmärksamma regissören Karin af Klintbergs citat, så klokt och så rätt tänkt av en julkalendersregissör:
– Det här är det mest ärofulla uppdrag jag fått och viktigt. Men också en stor utmaning. Att få lära barn vettiga saker på en fin sändningstid gör att jag känner både ansvar och ödmjukhet inför uppgiften.
 
 
Bilder lånade från DN.se
 
Som ni kanske minns så sändes ett julavsnitt av Historieätarna förra julen, men om ni missade detta så kan ni titta nedan. Högst troligt kommer julkalendern att gå i en liknande stil.
 

Kommentarer:

1 Emilia:

Julkalendern hör verkligen julen till! Det är ett absolut måste för mig att se på julkalendern varje år, även om alla kanske inte alltid är så bra. Jag tycker också att nästa års julkalender kommer bli både kul och intressant. Det är kul att de lägger in fakta också så man lär sig lite :)
Vilken mysig blogg du har :)

Svar: Tack Emilia! :) Och ja, visst gör den! Himla mysigt att titta på morgonen tycker jag! Och som sagt, höga förhoppningar på nästa års :)
Sanna Lindgren

Kommentera här:

Jultoppen - Topplista